Nya riktlinjer för HLR och första hjälpen 2021

Sammanfattning av riktlinjer för HLR 2021

25 mar, 2021
Chrille Hedberg
ERC | Första Hjälpen | HLR | Riktlinjer HLR

Den 25:e mars publicerade ERC – European Resuscitation Council (Europeiska Rådet för Hjärt-lungräddning) – nya riktlinjer för HLR och första hjälpen. Riktlinjerna baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp, förebygga skadeutveckling och minska lidande. De svenska utbildningsprogrammen kommer att lanseras i november 2021. Fram tills att de nya programmen presenterats rekommenderas alla att fortsätta använda det befintliga utbildningsmaterialet och riktlinjerna. 

Svenska HLR-Rådet släppte, kort efter ERC:s nya riktlinjer, en pressrelease där man sammanfattar alla de nya riktlinjerna. Nedan presenterar vi det som är relevant för allmänheten (det vill säga personer utanför sjukvårds- och blåljusyrken).

Vuxen-HLR

Fortsatt betonas vikten av tidig identifiering av hjärtstopp, tidig HLR och tidig defibrillering. Om en person är medvetslös med ingen eller onormal andning, larma 112 och aktivera högtalarfunktionen, samt starta HLR. Larmoperatören ger instruktioner om HLR och informerar var närmaste hjärtstartare finns. HLR ges med omväxlande 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar (30:2). Personer som inte är utbildade i HLR eller som inte vill eller kan ge inblåsningar utför endast kontinuerliga bröstkompressioner. Kompressionsplats: mitt på bröstkorgen, kompressionsdjup 5-6 cm, med takten 100-120/min. Finns hjärtstartare tillgänglig, starta och följ råden. Minimera avbrott i HLR.

Den drabbade ska helst ligga på ett hårt underlag. Kan du inte flytta till hårt underlag, starta HLR och tryck hårdare. Effektivt kompressionsdjup kan uppnås även med mjukt underlag om livräddaren ökar kompressionsdjupet för att kompensera för det mjuka underlaget.

ERC har tagit bort rekommendationen om att individer som har återfått cirkulationen efter ett hjärtstopp, men fortsatt är medvetslösa, ska läggas i stabilt sidoläge. Orsaken är att det kan vara svårt att observera andningen och upptäcka om individen åter drabbas av hjärtstopp vid stabilt sidoläge.

Barn-HLR

Avsnittet innehåller flera nyheter och omfattar åldern 0-18 år. Om barnet är medvetslöst med ingen eller onormal andning, ge 5 inblåsningar direkt, larma 112 och aktivera högtalarfunktionen, samt starta HLR med omväxlande 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar (15:2). Komprimera 1/3 av bröstkorgens höjd vilket motsvarar 4-6 cm djup beroende på ålder. Finns inte någon telefon i närheten ska HLR utföras i en minut innan larm till 112. Finns hjärtstartare tillgängligt, starta och följ råden, men det får inte fördröja start av HLR.

Om barnet ser vuxen ut kan teknik för vuxen-HLR tillämpas (30:2). Har livräddaren inte övat Barn-HLR ska livräddaren larma 112 och starta HLR med omväxlande 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar (30:2).

Luftvägsstopp

Ingen förändring gällande ryggslag och buktryck vid luftvägsstopp till person som är vid medvetande. Om personen blir medvetslös ska HLR startas. Titta i munnen endast vid misstanke om att föremålet kommit upp. ILCOR och ERC avråder från att använda mekaniska hjälpmedel för att suga ut främmande föremål hos individ som har drabbats av luftvägsstopp på grund av avsaknad av evidens.

Första hjälpen

En person som är medvetslös med normal andning ska läggas i stabilt sidoläge, vilket enbart övas inom ramen för Första hjälpen-utbildning. Vidare rekommenderar ERC att när en medvetslös individ lagts i stabilt sidoläge är det viktigt med kontinuerlig uppsikt över individens andning. Vid kollaps i samband med värmeslag rekommenderas att man på vakna personer vid t.ex. motionslopp försöker sänka kroppstemperaturen under 39 grader C genom att sänka ned personen (upp till halsen) i vattenbad i 1-26 gradigt vatten om det är möjligt. Mer fokus läggs på okontrollerade blödningar och deras omhändertagande genom direkt tryck samt applicering av tourniquet (avsnörande förband).

HLR-utbildning

Alla medborgare rekommenderas att lära sig rädda liv. Behovet av regelbunden HLR-utbildning betonas samt att även icke-tekniska färdigheter övas. För allmänhet kan det handla om vilja att agera i en akut situation och för sjukvårdspersonal om kommunikation och teamarbete.

Funderingar?

Har du frågor om HLR eller första hjälpen är du alltid välkommen att kontakta oss på Livsfara.se så hjälper vi dig efter bästa förmåga. Kom ihåg: alla kan göra något!

Chrille Hedberg

Chrille Hedberg

Cert. Första Hjälpen-instruktör

Chrille är certifierad instruktör i första hjälpen och HLR av Svenska HLR-Rådet och i Svenska Röda Korset är han också pedagogisk handledare. Han har bakgrund som undersköterska med inriktning akutsjukvård och erfarenhet av att utbilda i nästan 15 år.

2 Kommentarer

 1. Jeanette

  Hej! Har hjärtbrädan tagits bo?

  Svara
  • Chrille Hedberg

   Hej Jeanette! Hjärtbrädan är något som kommer in på S-HLR, och inget som används vid hjärt-lungräddning hos/för allmänheten.

   Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *